Termin Haloterapija je počeo da se koristi s krajem prošlog veka. Ime dolazi od grčke reči Halos (energija soli), te bi se moglo reći da je haloterapija lečenje solju. Blagotvorni efekti su poznati vekovima i potkrepljeni su obilnom medicinskom literaturom.

Ova terapija je delotvorna ne samo za poboljšanje fizičkog zdravlja (regulacija šećera u krvi, pravilan rad moždanih ćelija, održavanje čvrstoće kostiju, protiv bronhitisa, upala sinusa, u prvenciji grčenja mišića, varikoze vena itd) nego i za olakšanje mentalnih tegoba kao što su: prenapetost, umor, iscrpljenost, stres, kao i pomoć pri odvikavanju od pušenja.

Kao veoma dekorativni sadržaj spa&wellness centra, slane sobe dekorišemo slanim ciglama različitih dimenzija i boja koje uvozimo direkno iz Karachija, Pakistan. Iza njih se postavlja rasveta, koja osim dekorativnog, ima i izuzetno blagotvoran uticaj na organizam. Naime, toplotom svetzlosti oslobađaju se  negativni joni koji se nalaze unutar čistih blokova soli i svakim udisajem oni odlaze duboko u pluća. U plućima, male komore (alveole) vezuju kiseonik sa negativnim jonima, koji se zatim apsorbuje u krvotok, čime se dobija prečišćavajući efekat na svaki organ u našem telu.

Za raspršivanje soli u slanoj sobi najbitniji uređaj je halogenerator. Alex Company uvozi halogeneratore kompanijeIIRIS Estonija, koji raspršuju medicinsku so u vidu najsitnijeg praha, koji udišete, a izvesno je da ne postoji prirodniji i ekološki čistiji element od soli.