Već dugi niz godina u mnoguim kulturama saune se koriste za opuštanje i poboljšanja zdravstvenog stanja. Prilikom boravka u sauni, toplota pospešuje cirkulaciju krvi što dovodi do velike količine znojenja. Znojenje omogućava telu da se oslobodi štetnih materija i poboljšava cirkulaciju krvi, a poznato je da je slaba cirkulacija preduslov za razvoj drugih bolesti.

Preznojavanje tela do kojeg dolazi tokom boravka u sauni oslobađa organizam od štetnih materija i toksina, jača imuni sistem, opušta telo od napetosti i organizam od stresa. Boravak u sauni uticaće da se osećate zdravije, lakše. Dobrobiti za korisnika saune su višestruki, a efekat koji se postiže je fizički i psihički.

1

Projektovanje sauna

Nakon informacije o željenoj sauni, pristupamo detaljnoj razradi saune. S obzirom da je drvo u sauni izloženo ekstremno visokim temperaturama i vlagi , za izradu sauna koristimo isključivo drvo iz severnih krajeva Evrope, Rusije i Kanade, kao i poznato afričko drvo Abachi koje raste u oblasti Obale Slonovače, a od kojeg se prave klupe i nasloni u sauni. Ovo drvo ne poseduje smolu i ne zagreva se, tako da je subjektivni osećaj prilikom dodira tela sa ovom vrstom drveta, izuzetno prijatan.
Osim izuzetno kvalitetnog drveta, koristimo i visoko kvalitetnu opremu za saune, renomirane nemačke kuće EOS (Emotion Of Sauna).
Sve što je potrebno je da nam kažete kakvu saunu želite. Dizajn, visina temeprature i procenat vlage, tip saune, privatna i komercijalna...svaku saunu koju želite možemo izraditi u našem proizvodnom pogonu.
1

FINSKA SAUNA

Finska sauna uglavnom ima temepraturu 70-100°C, sa niskom vlažnošću vazduha koja iznosi od 10 do 15 %, te je zbog toga zovu još i suva sauna. U Finskoj sauni se boravi od 8-15 minuta sa obaveznim tuširanjem mlakom ili hladnom vodom nakon korišćenja saune, a zbog bolje cirkulacije. Polivanjem vrelog vulkanskog kamenja na peći (drvenom kutlačom do 2dl) postiže se predivan efekat pare i mirisa koji jeste specifičan baš za Finsku saunu. Klupe u Finskoj sauni mogu da se postave u jedan ili dva reda (u zavisnosti od veličine saune). Ukoliko sedite na višoj klupi, temperatura vazduha je nekoliko stepeni veća. Obično se počinje od ležanja ili sedenja na nižem nivou da bi se organizam postepeno privikao na visoku temperaturu.
1

BIO SAUNA

Bio sauna je suva, topla prostorija sa nižom temepraturom od Finske saune i pogodna je za osobe kojima visoke temperature Finske saune smetaju. Temperatura oko 50˚C- 60˚C sa povećanom vlagom od 55% - 65% čini boravak u bio sauni izuzetno prijatnim. Peći u Bio sauni imaju integrisani rezervoar za vodu koja se zagreva i voda polako isparava, a inoksna posuda iznad rezervoara omogućuje sipanje eteričnih ulja, radi još prijatnijeg osećaja. Prednost Bio saune je što se na kontrolnoj jedinici uvek mogu podesiti parametri Finske saune, tako da Bio saunom dobijate "2 u 1" saunu.
1

INFRACRVENA SAUNA

Infracrvena sauna ima izuzetno blagotvorno delovanje na organizam, zahvaljujući IC zracima koji čine čak 60% sunčanih zraka. Zahvaljujući IC zracima koji jako duboko prodiru u kožu, količina i intezitet znojenja su 3 puta veći nego u Finskoj sauni, a prijatna temperature i vlažnost pogoduju osobama koji ne podnose visoke temperature Finske saune. Temperatura u infracrvenoj sauni je od 50˚C- 60˚, a preporučeni boravak je od 20 do 30 minuta. Toplotom infracrvene terapije šire se kapilari, čime počinje uklanjanje skrivenih otrova. Infracrvena toplota je melem za pozitivno stanje nervnog sistema, reguliše poremećaj varenja, pomaže sagorevanje masnog tkiva i normalizuje krvni pritisak. Zahvaljujući dubinskom delovanju, znojenje se vrši iznutra prema površini kože, a količina i intenzitet znojenja su do tri puta veći nego u klasičnim saunama i ako je temperatura infracrevene saune niža.
1

SLANA SAUNA

U standardnoj Finskoj sauni, radi podsicanja haloterapije (terapije solju) sve češće postavljamo deo zida ili čitav zid od slanih Himalajskih cigli iza kojih se postavlja dekorativna LED rasveta. Zbog visoke temeprature u sauni, slane cigle postepeno oslobađaju negativne jone koji se nalaze unutar čistih blokova soli i svakim udisajem oni odlaze duboko u pluća. U plućima, male komore (alveole) vezuju kiseonik sa negativnim jonima, koji se zatim apsorbuje u krvotok, čime se dobija prečišćavajući efekat na svaki organ u našem telu.
1

HROMOTERAPISJKA SAUNA

Hromoterapija ponekad naziva i svetlosna terapija ili kolorologija. Pod tim nazivima danas se označava metoda alternativne medicine. Prilikom lečenja bojama crvena boja se koristi za stimulisanje tela i uma kao i pojačavanje cirkulacije. Žuta pozitivno utiče na živce i pročišćava telo. Narandžasta leči pluća i povećava nivo energije. Za plavu se veruje da snižava temperaturu i uklanja bolove, dok indigo boja ublažava probleme sa kožom. Neke boje, kao žuta i ljubičasta, poništavaju jedna drugu i kad se pomešaju nastaje bela svetlost. Iako ljudi percipiraju boje na subjektivan način, određena delovanja boja imaju univerzalno značenje.  U hromoterapijskoj sauni akcenat je, dakle, na svetlosti. Postavljanjem rasvete na plafonu saune, čije se boje automatski menjaju, doprinosimo da svetlosna terpija izrazi svoje puno terapijsko dejstvo zajedno sa blagodetima koje donosi boravbak u sauni. Kako bi boravak u hromoterapisjkoj sauni bio što prijatniji, preporučujemo da se hromoterapija koristi u kombinaciji sa Bio saunom, koja ima nižu temepraturu od Finske saune.
1

RUSKA BANJA

Kada Finsku saunu oplemenimo prirodnim kamenom i drvenim oblucima na zidovima, dobijamo enetrijer starih, tradicionalnih sauna kakve se još uvek veoma koriste na teritoriji Rusije. Temepraturni režim u Ruskoj banji je isti kao i u Finskoj sauni.
1

KRISTALNA SAUNA

Kristalna sauna je sve više tražen tip saune jer jača imunološki sistem i celokupni organizam, pomaže kod slabokrvnosti, reguliše šećer u krvi, ugodno deluje na srce, nervni sistem i mišićno tkivo. Štiti od štetnih zračenja i spoljnih psihičkih pritisaka, jača pamćenje i volju, vraća samopouzdanje, pomaže kod zavisnosti, oslobađa strah. Glavne odlike Kristalne saune je da je u njoj temperatura do 75°C sa oko 15% vlage i koristi se blaga rasveta. Ljubičasti kamen (ametist) se postavlja iznad peći.
1

CRYOSAUNA

Krio sauna je jednostavan, brz i učinkovit uređaj za tretman celog tela (osim glave) na ekstremno niskim temperaturama od - 140 do - 190 ° C za 2 do 3 min. Deluje na mikrocirkulaciju, otklanja teskobu psihosomatske disfunkcije i depresiju. Ima terapeutsku ulogu u medicini, posebno u reumatologiji, dermatologiji, neurologiji, ortopediji, kardiologiji i pulmonologiji. Smanjuje stres, čuva imunološki sistem, služi u prevenciji nastanka mlečne kiseline Brza i učinkovita metoda za regulisanje telesne mase. Pomlađuje tijelo i sprečava nastanak staračkih bora.
1

EOS™ Oprema za saune

Alex Company je zastupnik firme EOS na teritoriji Srbije i Crne Gore. EOS u okviru svog programa proizvodi peći za privatne i komercijalne saune. Sve peći su izradjene od najkvalitetnijih materijala, odlikuju se visokim kvalitetom završne obrade. EOS peći su poznate i po karakterističnom dizajnu.  2016. godine kompanija EOS je na svom zvaničnom sajtu na naslovnoj strani postavila tri saune u izradi naše kompanije (Finsku saunu, Bio saunu i Infracrvenu saunu), u nizu evropskih reprezentativnih sauna proizvođača koji koriste opremu kompanije EOS. Zašto EOS?
 • oprema za saune visokog kvaliteta
 • IISO 9001 sertifikat kvaliteta
 • uskladjenost cena i performansi
 • fleksibilnost u proizvodnji proizvoda – proizvodi na zahtev kupca
 • dopadljiv dizajn
 • širok spektar sauna peći i kontrola
 • lider na svetskom tržištu sa izvrsnom reputacijom
 • dugogodišnje iskustvo u poslovanju sa saunama
 • korišćenje visokokvalitetnih materijala
 • nova tehnologije, brza proizvodnja i kratak period isporuke proizvoda
 • brza montaža aparata i lako upravljanje
 • stalni proces unapredjenja
 • patentirane inovacije
 • dugogodišnja lojalnost kupaca
Pogledajte više:   http://www.eos-sauna.com/deutsch/